Чи достатньо часнику ви їсте?

Часник є одним з найкорисніших продуктів у здоровому харчуванні, який може стати колоритним героєм у вашому раціоні. 
А чи знаєте ви, як правильно його приготувати? І взагалі, скільки потрібно людині з’їсти часнику, щоб отримати максимум користі для свого здоров’я?
Одним з найкращих і передових способів приготування, в тому числі і для часнику, вважається низькотемпературна обробка. При цьому зубчики часнику стають м’якими, і їх можна додавати до будь-якої страви: і до салату, і до м’яса, можна додати в запечені овочі, а можна просто намастити на хрусткий хліб.
Тож, до справи.

ЧАСНИК ЗАПЕЧЕНИЙ В МУЛЬТИВАРЦІ

Складові:

  • цілі головки часнику, 6-8 шт.
  • оливкова олія
  • мелений перець
  • сіль

ПОРЯДОК ПРИГОТУВАННЯ:

  1. Цілі головки часнику покладіть на дошку і відріжте верхівки («загострені» частини). Вийде, що всі зубочки відкрилися.
  2. Беремо фольгу для запікання і обгортаємо кожну голівку часнику.
  3. За бажанням можна додати у часник оливкову олію (приблизно по 1 чайній ложці на кожну) та посипати сіллю або перцем. Можна додати будь-які спеції, що вам до смаку.
  4. Після цього заверніть фольгу у вигляді намету.
  5. Виставляємо мультиварку на 80 градусів та готуємо 8 годин.
  6. Тепер ароматний часник готовий, щоб добавляти його потроху до улюблених страв.
  7. Для зберігання складіть приготований часник в банку з оливковою олією, закрийте герметичною кришкою. Так він може зберігатися в холодильнику до 7 днів.

Користь часнику для здоров’я

Повільно приготований і просочений оливковою олією часник – відмінна добавка, яка має багато корисних властивостей. Він матиме чудовий смак і відмінно впорається з підтриманням здоров’я всіх систем організму. А саме:

ЗДОРОВ’Я СЕРЦЯ І СУДИН

По-перше, часник може знизити рівень тригліцеридів в крові і загальний рівень холестерину. Більш того, він має сильну протизапальну дію і є сильним антиоксидантом (1).
Оскільки «поганий холестерин» повинен пройти окислювальний процес, щоб проникнути в стінки артерій, антиоксиданти часнику знижують утворення нальоту холестерину на судинах.

АНТИБАКТЕРІАЛЬНИЙ І АНТИВІРУСНИЙ ЗАХИСТ

Коли часник потрапляє до нашого організму, його сполуки мають потужну антибактеріальну і противірусну дію. Він здатний боротися з інфекцією у роті, в горлі, в шлунку та в шлунково-кишковому тракті. Також часник пригнічує надмірне зростання дріжджів.

КЛІТИННА ДЕТОКСИКАЦІЯ

Часник має величезний набір сірковмісних сполук, які зменшують запалення і знімають окислювальний стрес на клітинному рівні. Також сірка сприяє клітинної детоксикації. Разом це доброчинно позначається на роботі серця, судин та всіх наших клітин.

ІМУННА ФУНКЦІЯ

Завдяки численним дослідженням вчені приходять до висновку, що часник є потужним імуномодулюючим засобом. Відомо, що він має гнітючу дію на різні штами мікобактерій. Фактично, його активне з’єднання алліцин вбиває різні мікроорганізми.
Нові лабораторні дослідження доводять, що з його допомогою можна ефективно лікувати від стійких до антибіотиків штамів бактерій, в тому числі від тих, що викликають туберкульоз. Здавалося б – звичайна їжа, а працює як ліки (2).

ПРОФІЛАКТИКА РАКУ

Часник також має сильні протиракові властивості. У поточних дослідженнях спостерігають зв’язок між високим споживанням часнику і зменшенням кількості майже всіх ракових захворювань (за винятком молочної залози і простати).
Сульфіди часнику, ймовірно, відіграють велику роль в профілактиці раку. Ці сполуки активують в клітинах особливу молекулу, яка запускає багато важливих метаболічних процесів в ядрі клітини, в тому числі запрограмований процес відмирання старих клітин. І якщо це не сталося, то клітина може почати некотрольовано зростати і перетворитиметься на ракову (через що і утворюються різні ракові пухлини) (3).

ЩЕ БІЛЬШЕ КОРИСТІ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Крім того, часник підтримує здоров’я у кишківнику, знижує кількість Хелікобактер пілорі і ризик появи виразки. Сприяє підтримці нормального цукру в крові, і навіть може поліпшити засвоєння поживних речовин з інших продуктів.

СКІЛЬКИ-СКІЛЬКИ?

Для більшості здорових людей, які добре переносять часник, чим більше – тим краще. Важливо ще врахувати, що він розріджує кров. Що стосується вищевказаної користі для здоров’я, більшість досліджень базуються на еквіваленті 18 зубчиків часнику на тиждень. Якщо приготувати часник заздалегідь, то ви легко зможете з’їдати 3 зубчики на день.

НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНА ОБРОБКА АБО СИРИЙ ВАРІАНТ?

Коли йдеться про овочі, дуже важливо обрати правильний спосіб приготування. Деякі поживні речовини засвоюються краще після приготування, а деякі руйнуються при температурній обробці. У разі з часником – чим менше температура – тим краще. Фактично, ці чудові сполуки сірки випаровуються при нагріванні та втрачаючи свої властивості при температурі вище 120 градусів (4).
Вони повністю руйнуються при температурі вище 180 градусів (ця температура зазвичай зазначається при випіканні в духовці). Традиційно смажений часник готують при температурі 230 градусів і вище (якщо смажити на сковороді).

Дана стаття є вільним перекладом матеріалу ARE YOU EATING GARLIC WRONG? GET THE MOST GARLIC HEALTH BENEFITS

Залишити відповідь

*