Буряк – Красунчик

Якщо у вас інколи виникає непереборне бажання зробити що-небудь для краси та здоров’я, то радимо вам звернути увагу на буряк. Можливо, це саме той овоч, який вам потрібен. Він містить багато корисних та важливих для здоров’я речовин. В нього яскравий красивий колір, а ще він відомий своєю здатністю зміцнювати капіляри та позитивно впливати на кровотворні процеси. За це ми його й рекомендуємо.
Отже хапайте собі бурячок і ходімо на кухню готувати.
У нас є гарна ідея для смачної супер-страви.

ХУМУС З ПЕЧЕНОГО БУРЯКА

Складові:

  • Буряк 300 грамів (2-3 бурячини невеликого розміру)
  • 2 столові ложки пасти з насіння кунжуту –  тахіні (при необхідності можна використовувати мигдальну олію)
  • 1-2 маленьких зубчики часнику (за бажанням)
  • 1 столова ложка меленого кмину
  • 1 столова ложка цедри лимону (приблизно з 2 лимонів)
  • Морська сіль
  • Свіжий мелений перець за смаком

Порядок приготування:

  1. Розігрійте духовку до 190°.
  2. Загорніть цілий вимитий буряк у фольгу для запікання.
    Відправляємо буряк у духовку та запікаємо 35 хвилин (якщо буряк великого розміру – 45 хвилин).
  3. Дайте буряку охолонути. Зніміть з нього шкіру.
  4. За допомогою блендера або кухонного комбайну перемішуємо буряк та всі спеції до отриманої однорідної маси, додаємо кмин, сіль та перець за смаком.
  5. Зберігати в холодильнику (до 4 днів), або покласти у морозильну камеру. Використовуйте для бутербродів, або як соус до овочів  або м’ясних страв.

ТОП 7 корисних властивостей буряка

1. БЕТАНІН – ЗАХИСТ НА КЛІТИННОМУ РІВНІ

Бетанін та бетаїн – унікальні фітохімічні речовини, яких поки що не виявили в інших овочах. Бетанін відповідає за чудовий буряковий колір. А крім кольору вони сприяють трьом основним діям у захисті та боротьбі з хворобами на клітинному рівні ( 1, 2 ), а саме:

  • Проявляють властивості сильного антиоксиданту, що захищає клітини від вільних радикалів.
  • Зменшують запалення.
  • Збільшують детоксикацію клітин.

Яким чином це відбувається? Речовини, що міститься у буряку, залучаються у біосинтез глутатіону. Фактично глутатіон не лише захищає клітину від токсичних вільних радикалів, а й визначає окисно-відновлювальні характеристики всередині клітини.
( Strużńka L., Chalimoniuk M., Sulkowski G. The role of astroglia in Pb-exposed adult rat brain with respect to glutamate toxicity (англ.) // Toxicology : journal. — 2005. — September (vol. 212, no. 2—3). — P. 185—194.)
В лабораторних дослідженнях вони успішно уповільнюють ріст пухлинних клітин.

2. КАРОТИНОЇДИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я ОЧЕЙ ТА МОЗКУ

Бурякова зелень є дивовижним джерелом зеаксантину та лютеїну – двох потужних каротиноїдів. Ці каротиноїди відіграють важливу роль у захисті сітківки ока від  ультрафіолетових променів та захищають очі від вікових захворювань.

3. ПОКРАЩННЯ РІВНЯ ЦУКРУ В КРОВІ

У буряку зміст вуглеводів доволі великий. (сирий буряк на  70% складається з глюкози та фруктози, а у вареному їх взагалі – 80%) .
Але те, що у буряка високий глікемічний індекс ще не говорить про те, що від нього потрібно відмовитися всім без винятку діабетикам, адже існує ще такий параметр, як гликемічне навантаження. Глікемічне навантаження вказує не на вміст вуглеводів в продукті, а яке навантаження вони здійснюють на організм. Значення більше 20 – високе навантаження, в рамках 11-20 – середнє, а 11 і менше – це низьке навантаження. Так ось, у буряка глікемічне навантаження складає всього 5 одиниць.
У буряка є одна особливість – фітохімічних речовин, що в ньому містяться, вони фактично регулюють глюкозу та інсулін у людини. Нещодавнє дослідження виявило, що лише  1/2 склянки бурякового соку, вживаного після їжі, значно знижують рівень цукру в крові у людей, що хворіють на діабет (3)

4. КЛІТКОВИНА ПОКРАЩУЄ ТРАВЛЕННЯ

Майже будь-яка клітковина це вже добре для травлення, але і тут є свої додаткові бонуси. Буряк та морква містять специфічні волокна та пектини, які покращують роботу нашого травного тракту та серцево-судинної системи.

5. КРОВОТВОРЕННЯ

Буряк містить велику кількість мінеральних речовин. Серед яких мідь та залізо. А це важливі компоненти кровотворення та насичення тканин киснем. Особливо м’язів, особливо у тих, хто багато займається спортом.

6. НАДАЄ ЕНЕРГІЇ

Буряк підвищить вашу витривалість яким би спортом ви не займалися. Тут запускається складна, але дуже логічна послідовність реакцій.
Буряк містить природні нітрати, які в організмі перетворюються в оксиди азоту, що розширюють судини, це дозволяє прокачати через тканини  більший об’єм кисню. Теж саме відбувається і в м’язах: оксид азоту  збільшує здатність м’язових тканин використовувати кисень більш ефективно (5).

7. ЗДОРОВИЙ КРОВ’ЯНИЙ ТИСК

Якщо ви страждали від підвищеного артеріального тиску, буряк може допомогти.
Як показали дослідження, буряк може суттєво знизити артеріальний тиск на 4–10 мм рт.ст. протягом  лише декількох годин (6).
Яким чином? Дивись попередній пункт. Нітрати покращують оксигенацію тканин шляхом розширення судин. Це також діє на зниження артеріального тиску.
Цей ефект більше стосується систолічного артеріального тиску. І ефект може бути сильнішим від сирого буряка, ніж від вареного (7).

Дана стаття є вільним перекладом матеріалу 7 TOP HEALTH BENEFITS OF BEETS (EVEN WITH LOW-CARB DIETS)

Залишити відповідь

*